Waterpijp schoonmaken in 6 stappen

Bronvermelding: dit stappenplan is afkomstig van www.waterpijpkopen.eu

Stap 1: haal de waterpijp uit elkaar
De eerste stap is om je waterpijp pijp helemaal uit elkaar te halen. Als je dit voor de eerste keer doet raden we aan om wat foto’s te maken. Zo kan je later terugzien hoe de verschillende waterpijp onderdelen aan elkaar zaten. Je zult niet de eerste zijn die na het schoonmaken niet meer precies weet hoe de waterpijp in elkaar zat.

Laat de waterpijp gedurende een uur afkoelen na het laatste gebruik voordat je begint met schoonmaken om er zeker van te zijn dat de kooltjes zijn opgebrand en afgekoeld. Haal de uitgebrande kooltjes van top en verwijder ook alle waterpijp tabak uit de tabakskom en de asresten van de schaal. Verwijder nu al het water uit het waterreservoir.

Demonteer de schacht van het waterreservoir en verwijder de slang(en). Maak alle kleine waterpijp onderdelen zoals de rubberen ringen (pakking) los en berg ze goed op. Deze onderdelen wil je absoluut niet verliezen! Ga voorzichtig te werk en forceer niets, want sommige waterpijpen of waterpijp onderdelen zijn niet gemaakt om uit elkaar te halen. Laat die onderdelen vooral met rust.

Stap 2: het waterreservoir spoelen
Het schoonmaken van het waterreservoir van de waterpijp is geen leuk klusje. De natuurlijke vorm en smalle opening van het waterreservoir maakt het zeer lastig om met een spons of reinigingsdoek goed de binnenkant te kunnen schoonmaken. De truc hier is het vinden van een oplossing om het waterreservoir te reinigen zonder hem te verpesten. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen eventuele (verf) versieringen aan de buitenzijde oplossen, het glas verzwakken en de slang helemaal verpesten.

Natuurlijk kan je een oplossing van simpel wasmiddel of allesreiniger gebruiken. Echter, wij vinden de ideale oplossing om zelf een eenvoudig reinigingsmiddel te maken dat veilig is te gebruiken op elke waterpijp. Maak een mengsel van zout, citroensap en een beetje warm water en zorg dat een en ander goed gemengd is. Dit natuurlijke mengsel kan je gebruiken voor het schoonmaken van de meeste onderdelen van de waterpijp, behalve de kleine gevoelige onderdelen zoals de rubberen ringen. Bovendien is de huisgemaakt brouwsel zeer effectief in het verwijderen van vieze geurtjes en vuile vlekken.

Als je dit mengsel, samen met wat extra water, goed schudt in het waterreservoir dan zie je na een paar minuten dat de grootste vlekken al beginnen te verdwijnen. Herhaal dit enkele keren met een nieuw, schoon mengel totdat het waterreservoir helemaal schoon is en weer fris ruikt.

Let op: gebruik nooit heet of kokend water om het waterreservoir van je waterpijp te spoelen! Er is een risico dat het waterreservoir barst of scheurt, zeker als je het daarna weer met koud water afspoelt.

Stap 3: de schacht
Het kan geen kwaad om te investeren in goede reinigingsborstels en schoonmaakmiddelen voor jouw waterpijp. Soms wordt een basis schoonmaaksetje geleverd bij de aankoop van een waterpijp pakket. Meestal bestaat dit uit twee belangrijke schoonmaakborstels. Een brede korte borstel die goed is voor het reinigen van het waterreservoir en een lange smalle borstel voor kleinere/smallere onderdelen zoals de schacht. Een lange dunne borstel past goed in de schacht en zorgt dat je de lastig te bereiken stukken toch kunt schoonmaken.

Maak de borstel altijd nat voor gebruik en giet er een beetje van het reinigingsmiddel op dat je gebruikt. Wees gewaarschuwd: als je de borstel uit de schacht trekt komt er een hoop bruine smurrie mee. Dit kan je daarom het beste buiten doen zodat je keuken gespaard blijft. Je vriendin zal je ook dankbaar zijn!

Het meeste shisha residu is in water oplosbaar omdat het hoofdzakelijk is samengesteld uit tabak resten en glycerine. Dit lost gemakkelijk op in water, waardoor het schoonmaken redelijk eenvoudig zou moeten gaan. Zodra je klaar bent met het schoonmaken moet je de schacht direct drogen om te voorkomen dat er roestvorming ontstaat.

Stap 4: de slang
Tenzij je zeker weet je dat je een wasbare slang hebt, raden we je niet aan om de slang te wassen. Veel slangen hebben een metalen binnenzijde die gaat roesten als ze veelvuldig in contact komt met water. Ik plaats van water te gebruiken kan je beter regelmatig hard door de slang blazen waardoor het grootse vuil er uit zou moeten komen.

Als je denkt dat er echt veel rommel in de slang verstopt zit, was de slang dan niet vaker dan één keer per twee maanden. Als je de slang te vaak met water wast zal je sneller een nieuwe slang moeten kopen, wat natuurlijk zonde is. Het kan handig zijn om meerdere slangen te kopen en er een te gebruiken voor sterkere smaken tabak, en de ander voor meer zachtere smaken tabak.

Als je toch je slang wilt wassen, doe dit dan met lauw water of met de zelf gemaakte oplossing van citroensap en zout. Gebruik geen schoonmaakmiddel, de kans is groot dat deze de slang aantast. Laat na het wassen de slang goed drogen, bijvoorbeeld door hem op te hangen. Een andere manier is om één uiteinde van de slang vast te houden en de slang rond te zwaaien waardoor het water eruit vliegt. Hang hem daarna alsnog op. Als de slang een afneembaar mondstuk heeft, verwijder deze dan voordat je gaat slingeren!

Stap 5: losse waterpijp onderdelen spoelen
Alle kleine losse waterpijp onderdelen moeten grondig met lauw water worden gespoeld. Zorg ervoor dat het water goed kan stromen, bijvoorbeeld door de as van de schacht en door de gaten aan de bovenzijde. Het belangrijkste is het verwijderen van alle resten van oude tabak en kool die op de schacht en andere waterpijp onderdelen zijn aangekoekt.

Plaats alle ringen en rubbers in een kleine kom en voeg wat warm water toe. Laat ze even weken en geef ze vervolgens één voor één een goede scrub. Leg de rubbers daarna in een schaaltje met bijvoorbeeld wat plantaardige olie of olijfolie. Hierdoor krijgen de rubbers wat extra bescherming. Let op: deze waterpijp onderdelen mogen alleen worden gewassen met water. Gebruik ook hiervoor geen schoonmaakmiddelen, dit zal het alleen maar beschadigen.

Stap 6: waterpijp in elkaar zetten
Als alle waterpijp onderdelen goed schoon én droog zijn is het een kwestie van de waterpijp weer helemaal in elkaar zetten. De eerste keer zal het schoonmaken je wat meer tijd kosten. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het zat gaan. Voor een optimale smaak van de waterpijp is het essentieel dit met enige regelmaat te doen.

Bron: WaterpijpKopen.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s